5 סוגי חובות שבעל העסק צריך לשים אליהם לב כשהמצב קשה

לבנק, לרשות המסים או לספקים: איך כדאי לבעלי עסקים להתנהל מול נושים שונים? איזה חוב פורעים קודם, איזה חוב יותר גמיש, ומתי צריך להגיד די וללכת להסדר מקיף מול כולם?

קרא עוד על עורך הדין

לנהל עסק זו רכבת הרים בלתי פוסקת: תכנונים שנראו מבטיחים על הנייר קורסים במציאות, אך מנגד יש גם הפתעות והצלחות שמגיעות ממקומות שלא חזינו. תקופות טובות מול תקופות מאוד לחוצות תזרימית וכלכלית. הקורונה העצימה את אתגרי התזרים של בעלי העסקים, ושלחה רבים מהם למצוקת נזילות ולקשיים בהחזרי חובות. איך נכון לבעל עסק למפות ולהחזיר את החובות?

גמישות היא שם המשחק

אם אתם מנהלים עסק בצורה מסודרת ומתוכננת תוכלו לראות את צווארי הבקבוק ואת הקשיים בנזילות מבעוד מועד, ולנסות להתאים כמה שיותר את החזר החובות השוטף להכנסות הצפויות. אולם לעיתים גם לאחר תכנון מוקפד בעלי עסקים נתקלים במצוקה תזרימית. במקרה כזה כדאי להפריד בין חמישה סוגי נושים שונים ולהתנהל מול כל אחד בצורה שתאפשר לעסק גמישות מירבית בתשלום החוב.

  1. חובות מיסים ומע"מ

בתכנון עסקי נכון, כספי המע"מ שגביתם ועליכם להעביר למדינה מנוהלים בנפרד מההכנסות העסקיות ואתם לא משתמשים בהם. כמו כן, מומלץ להתכונן מראש לתשלום מס ההכנסה, להקצות לשם כך חלק מהכספים שהכנסתם ולא להשתמש בהם כחלק מההכנסות השוטפות. אם לא עשיתם זאת ואתם מקבלים דרישה לתשלום לרשות המסים שמכניסה אתכם למצוקה תקציבית, זהו החוב הראשון שעליכם לפרוע. לרשות המסים יש סמכויות מרחיקות לכת ואמצעי גבייה הקבועים בחוק, שמאפשרים לה לנקוט הליכים משמעותיים נגדכם. בנוסף, הליכים מול רשות המסים עשויים להגיע למישור הפלילי. לסיום, מהנסיון שלנו, האפשרות להגיע להסדר לאחר פתיחת הליכים נגדכם היא מאוד מצומצמת. לכן, תשלומי חובות לרשות המסים אינם סובלים דיחוי.

 

2 . חובות לרשויות מקומיות

חובות לרשויות המקומיות הם כמו חובות לרשות המיסים (ללא החשש להליך פלילי): גם כאן ישנם לרשויות אמצעי גבייה נרחבים וסמכויות רבות, זאת אפילו אם אין בידיהן אישור כי אתם יודעים על החוב שלכם כלפיהן. מול הרשויות המקומיות מרחב התמרון להסדר הוא נמוך, ומומלץ לא לצבור חובות כלפיהן.

 

3 . חובות לגורמים חוץ בנקאיים

בשנים האחרונות מתרבים הגורמים החוץ בנקאיים שמציעים לנו הלוואות: מחברות כרטיסי אשראי, דרך חברות מימון ועד לגורמים מפוקפקים – מהם אנו ממליצים לא לקחת אשראי בכלל. ככל שמדובר בחברות אשראי חוץ בנקאי לגיטימיות, ניתן לדבר איתן ולבקש פריסה, אך סביר להניח שבדרך תקבלו גם הצעה להגדלת החוב על מנת "לתת לכם אוויר". כאשר מגדילים חוב במצב של צוואר בקבוק נקודתי, חשוב לדעת בצורה ברורה: כמה הוא עולה לכם, איך אתם תשרתו אותו וכמה ההחזר השוטף שלו יכביד על ההתנהלות החודשית השוטפת שלכם.

 

4 . חובות לבנקים

אם העסק עובד כהלכה ומדובר בקושי נקודתי, בנקים בדרך כלל נענים לבקשות לדחייה או לפריסה של חוב. גם הם מעוניינים שהעסק ימשיך לעבוד וירוויח כסף לפרוע את חובותיו ולצרוך מהם שירותים בנקאיים נוספים, ולכן ייטו ללכת לכיוון הלקוח. חשוב לשים לב שעבור שינוי של החזר החוב הבנקים עשויים לבקש תוספת ריבית, ערבים או ביטחונות שונים. אם מצבכם לא יציב, כדאי לבחון היטב האם להגדיל בטחונות או להחתים ערבות לבנק, שכן אלו יכולים לשחק לרעתכם במקרה בו תכנסו למצב של חדלות פירעון ותידרשו להסדר מול כל הנושים.

 

5. חובות לספקים

לספקים יש אינטרס שהעסק שלכם ימשיך לפעול. אתם מספקים להם הכנסה והם במידה מסוימת תלויים בכם. ספקים רבים יהיו מוכנים ללכת לקראתכם בזמנים קשים: לדחות חובות ולפרוס החזרים. לכן, מומלץ לדבר עם הספקים ולהגיע איתם להסדר שיקל נקודתית בנטל החזר החוב, ולפרוס את התשלומים במקביל להמשך הפעילות השוטפת של העסק.

 

ומה קורה כשמבינים שאי אפשר?

לעיתים נראה שמדובר בצוואר בקבוק, אבל האמת הכואבת היא שלפעמים החובות כבר גבוהים מדי, ואתם פשוט לא יכולים להמשיך ולשלם את החובות שנטלתם עבור העסק. אם יש לכם חשש שלא תוכלו לעמוד בהחזר של כל ההלוואות, הכינו רשימה מסודרת של כל החובות ומועדי הפירעון. חשוב להכיר במצב לאשורו על מנת להתחיל להתמודד עימו בצורה מתאימה. אם הבנתם שלא תוכלו לשלם את החובות לכל הנושים שלכם, חשוב מאוד לא למהר "לכבות שריפות", כלומר: לא לפרוע רק חלק מהחובות, ובטח שלא לקחת הלוואה נוספת, למשכן את בית המגורים או להחתים ערבים. במקום לנסות "למשוך" עוד כמה חודשים, עדיף להגיע להסדר כולל עם כל הנושים, או לפנות להליך חדלות פירעון (פשיטת רגל), ולדעת שסיימתם עם כל החובות אחת ולתמיד.

בכל מקרה, בין אם נראה לכם שתוכלו להתמודד עם החובות, ובין אם לא – לא כדאי לעשות זאת לבד, כי כל טעות שתעשו בדרך עלולה להיות יקרה מאוד. לכן, לפני שמקבלים החלטות, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי על ידי עורך דין המומחה בהתמודדות עם חובות, לשם בניית אסטרטגיה כוללת להחזר החובות לכלל הנושים. יעוץ טוב בשלב מוקדם יכול להסתכם בעלות של כמה מאות שקלים (שגם הם הוצאה מוכרת) ולחסוך לכם טעויות שיכולות להביא לנזקים בלתי הפיכים לעסק ולסכן את היציבות הכלכלית שלכם ושל משפחתכם.

מאמרים נוספים בנושא...

חוב ללא תחתית – חובות וחדלות פירעון בחברה הערבית

מחקר חדש של מרכז אדוה מפנה את הזרקור לבעיית החובות בחברה הערבית בישראל: כלכלת האשראי בישראל הולכת ופורחת, ואיתה צומחים חובות משקי הבית. אך לא כל החובות נבראו שווים: כפי שנבקש להראות במסמך זה, האוכלוסייה הערבית בישראל חשופה יותר למצוקה כלכלית. כך היא נדחקת לנטילת הלוואות מסוכנות בשוק האפור. הלוואות אלה קשורות לא אחת בפשע המאורגן, ומזינות אותו.

קרא עוד »

יישום חוק חדלות פירעון כפגיעה בזכות לקיום מינימלי בכבוד

במלאת חמש שנים לחקיקת חוק חדלות פירעון, נראה כי האופן בו הוא מיושם מרוקן אותו מהבשורה העיקרית שהוא נשא עמו, ופוגע בזכות לקיום בכבוד של חייבים הנאלצים להשתתף בהליך. כל הפרטים במאמר של עו"ד תומר רבינוביץ' מנכ"ל דף חדש ושל אופק חביב, בבלוג של מרכז מינרבה לזכויות האדם

קרא עוד »
הלוואות

אל תעשו את זה!

אל תקחו
הלוואה!

אל תגעו
בפנסיה!

אל תמשכנו
את הבית!

אל תחתימו
ערבים!

בואו לראות את שמונת הטיפים שלנו למי שנכנס לחובות

דילוג לתוכן