"לצאת עם ראש מורם" – טיפים חשובים להליכי חדל"פ

חוב כלכלי הוא נושא קשה ומורכב, שלצערנו הפך לחלק בלתי נפרד מהמציאות של משפחות רבות בישראל.
אנשים רבים נמצאים בחובות, ויחד עם הכנסות נמוכות, והצורך הבסיסי להתפרנס, רק הולכים וגדלים.
בעלי עסקים לא מצליחים לשלם את החובות הכלכליים, ורבים מהם אינם יודעים כיצד להתמודד עם המצב, מה עליהם לעשות ואילו הליכים משפטיים יכולים לעזור להם.

אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר
הכירו את אתי

לאתי (השם שמור במערכת) ובן זוגה הייתה מסעדה קטנה לאוכל בייתי ברמת גן. עסק משפחתי שפרנס בכבוד אותם ואת שני ילדיהם הקטנים. זה היה הגשמת החלום מבחינתם – המקום הראשון שפתחו יחד, לאחר שהחליטו להפסיק לעבוד כשכירים. סוף סוף – מקום קטן שיהיה רק שלהם.

בשנת 2017, הם קיבלו הצעה חלומית – לעבור למרכז מסחרי אחר, שהיה אמור להיות "הלב של לב העיר", כפי שכינו אותו המשווקים. והם הקשיבו, האמינו ועברו. ההתחלה הייתה קשה, אבל הם אמרו לעצמם שזה עניין של זמן.

מהר מאוד, תוך חודשים בודדים, כל העסקים שעברו גם הם למרכז החדש סגרו שעריהם, דבר שהוביל לתנועה שהלכה ופחתה של קונים ומבקרים. וכך, תוך 5 חודשים מרגע שעברו, נאלצו אתי ובן זוגה לסגור את המסעדה שקרסה. עד אותו הרגע בו נפלה בליבם ההחלטה, אתי סירבה להאמין שכך, ממש בהרף עין, נגוז החלום.

חדלפ

מרגע קבלת ההחלטה חייהם התגלגלו במדרון חלקלק. תחילה, הם פנו לעורך דין אליו הגיעו בהמלצת קרוב משפחה, ולאחר שזה לא הצליח לסייע כראוי, פנתה אתי לעורכי הדין של דף חדש.

בייעוץ, עורכי הדין תומר רבינוביץ' ואפרת לופו, הפנו את בני הזוג להליכי חדלות פירעון (פשיטת רגל), וכעבור תקופה קיבלו צו תשלומים חודשי נפרד לכל אחד מבני הזוג. אתי ובן זוגה עומדים בצו התשלומים ובקרוב שניהם יקבלו את ההפטר.

"חיפשתי מישהו שיראה אותנו מעבר לחוב. שיאמין בנו כאנשים, שיש לו את הידע לסייע לנו שלא לחזור למצב הקשה הזה. חיפשתי ומצאתי. בפגישה הראשונה עם תומר ואפרת הבנו יחד שהולכים לפשיטת רגל. המחשבות בדרך היו קשות וציפינו לפגישה מורכבת, אבל כשהגענו והתיישבנו עם תומר ואפרת הבנו שהשד לא כזה נורא. הם עשו הכול בשביל לגרום לנו להבין שזה לא סוף העולם, ולימדו אותנו שזאת דרך, ושיוצאים ממנה עם ראש מורם ובעיקר – שהכול יהיה בסדר".

לכל אדם שמתמודד עם חובות גדולים יש חששות רבים, על אחת כמה וכמה לאלה החייבים בהליך.

עבור אתי ובן זוגה, ההתמודדות עם החוב וההליך המשפטי הייתה ממש מסע מורכב המלווה בעליות וירידות. "היו תקופות שלא יכולתי להרשות לעצמי לקנות טיטולים לילדה בת ה-3 ולתינוקות שלי, אבל הצלחתי לשרוד הכל", משתפת אתי, והכאב הנשמע ממנה מתחלף בתחושת גאווה עצמית. "לא פשוט לעבור את כל זה לבד. מעבר להתמודדות המשפטית, יש קשיים רגשיים, שינוי התנהגות ועוד, ולכן שמחתי על כך שזכיתי להיות מלווה על ידי תומר ואפרת, שהיו איתנו לאורך כל הדרך והביאו איתם הרבה אופטימיות. ראיתי את המקצועיות והידע שלהם בתחום מהרגע הראשון שנפגשנו. הם עודדו אותנו והרימו אותנו לאורך התהליך, ולא נתנו לנו להרגיש שאנחנו פחות טובים… הם הדריכו ולימדו אותנו איך להתמודד עם התהליך מעבר לרמת הדיון – החל מהבנק ועד לדוחות לכונס הנכסים. לכל שאלה קיבלתי תשובה, והם היו בזמינות גבוהה ושמרו על יחסים נעימים וטובים".

אחד מהם הוא החשש בפגיעה באיכות החיים עקב ההליך. "למדתי שאפשר לחיות אחרת, בצורה מתוכננת, ולקנות בדיוק מה שצריך. למדתי שאנחנו יכולים לאפשר לעצמנו לשמור על רמת המחייה בטווח הארוך, וסיגלתי דרכי מחיה אלטרנטיביות ומותאמות", משתפת אתי. "לאחר שהתגברתי על הפחד הראשוני, למדתי לחיות לצד החוב בזמן שההליך מתנהל יחד עם התשלום החודשי הקבוע".

חובות

לסיום, ביקשנו מאתי שתשתף מניסיונה בארבע עצות להתמודדות עם חוב ואלה עצותיה:

מאמרים נוספים בנושא...

חוב ללא תחתית – חובות וחדלות פירעון בחברה הערבית

מחקר חדש של מרכז אדוה מפנה את הזרקור לבעיית החובות בחברה הערבית בישראל: כלכלת האשראי בישראל הולכת ופורחת, ואיתה צומחים חובות משקי הבית. אך לא כל החובות נבראו שווים: כפי שנבקש להראות במסמך זה, האוכלוסייה הערבית בישראל חשופה יותר למצוקה כלכלית. כך היא נדחקת לנטילת הלוואות מסוכנות בשוק האפור. הלוואות אלה קשורות לא אחת בפשע המאורגן, ומזינות אותו.

קרא עוד »

יישום חוק חדלות פירעון כפגיעה בזכות לקיום מינימלי בכבוד

במלאת חמש שנים לחקיקת חוק חדלות פירעון, נראה כי האופן בו הוא מיושם מרוקן אותו מהבשורה העיקרית שהוא נשא עמו, ופוגע בזכות לקיום בכבוד של חייבים הנאלצים להשתתף בהליך. כל הפרטים במאמר של עו"ד תומר רבינוביץ' מנכ"ל דף חדש ושל אופק חביב, בבלוג של מרכז מינרבה לזכויות האדם

קרא עוד »
דילוג לתוכן