כלכלה בימי קורונה #3 – התנהלות נבונה בנטילת אשראי על רקע משבר הקורונה


Photo by Sandy Millar on Unsplash

קרא עוד על עורך הדין

כמו שפרסמנו כאן בימים האחרונים – המצב הנוכחי עלול לגרור משפחות רבות להסתבכות כלכלית שיציאה ממנה עלולה להיות קשה, ארוכה וכואבת. עו"ד אורי מייטליס מציג כמה המלצות חשובות, רגע לפני שלוקחים את ההלוואה הבאה.

מה מציעה המערכת הבנקאית לאור מגיפת הקורונה?

בעקבות משבר הקורונה פרסם בנק ישראל אתמול (17.3.20) המלצות להתנהלות משקי הבית בנטילת אשראי. בד בבד יפרסם הפיקוח על הבנקים הקלות לבנקים, אשר יאפשרו לציבור הלקוחות מתן שירות מותאם יותר לאתגרי התקופה הנוכחית.

במקביל המערכת הבנקאית מציעה לציבור הרחב שירותים שונים בעקבות המצב, זאת במטרה להקל על ציבור הלקוחות לעמוד בהתחייבויותיהם הפיננסיות, וזאת לצד מענקים והלוואות שניתנים ע"י משרד האוצר ורשות המסים.

עד כה פורסמו מספר צעדים שיש בהם כדי להקל על לקוחות נוטלי אשראי. שימוש נבון בכלים המוצעים היום יוכל למנוע כשלי אשראי, החזרי תשלומים או דיווחים שליליים שעשויים להשפיע על דירוג האשראי של הלקוח, ולחסוך מכם הסתבכויות מיותרות.

מהן הצעדים שבנק ישראל הציע?

צעד ראשון שפורסם הוא מתן אפשרות של דחיית התשלום החודשי של משכנתא או כל הלוואה במספר חודשים. נזכיר כי אפשרות זו היתה קיימת גם בעבר (דרך ועדה בין משרדית) אבל אם עד היום הבנקים הצניעו אפשרות זו, הרי שהיום היא בהחלט משהו שכדאי לנסות אם נתקלתם בקשיים. כיום כדי להקל על הלווים פרסמו הבנקים כי יאפשרו דחיית התשלומים כאמור בהנתן שהלקוח יבקש זאת בדרכים המקובלות בכל בנק ובנק.

צעד נוסף הוא מתן אפשרות להגדיל את מסגרת האשראי בחשבון העו"ש כדי למנוע חריגות מהמסגרת, כאשר החידוש הוא שהחלק שיתווסף למסגרת באופן זמני יישא ריבית דומה לזו של מסגרת האשראי, ולא ריבית חריגה. נזכיר כי בימים כתיקונם, כאשר הבנק מסכים להגדיל את מסגרת העו"ש באופן זמני הרי שהוא גובה ריבית מקסימאלית על תוספת המנוצלת של המסגרת.

בפרסומים אלו שיוזמים הבנקים ובנק ישראל יש נסיון להסב את המודעות לכך שישנם פתרונות אשראי במסגרת הפעילות הבנקאית, ושהבנקאים, כאנשי מקצוע, יוכלו לתת פתרונות אשראי נקודתיים לתקופה זו.

נזכיר כי אחת ממטרותיו של בנק ישראל לפעול למסחר תקין ולשמירה על הלקוחות. אם יתרבו מקרים של סירובי שיקים הדבר עלול לפגוע בפעילות המשק וביציבות המערכת הבנקאית, ולכן שואף למזער ככל שניתן מקרים אלה.

מה עוד חשוב לדעת?

חשוב מאוד לנהוג בעירנות ובזהירות בכל הנוגע לניהול החשבון, במיוחד בימים אלו. אם אתם חוששים שאתם עומדים להוציא יותר כסף ממה שאתם מכניסים – כדאי לשקול בכובד ראש כיצד לפעול, תוך ניצול האפשרויות הניתנות על ידי הבנקים לדחיית תשלומים או לפריסה מחדש של האשראי הקיים באופן שיקל על ההחזר החודשי בתקופה זו של חוסר וודאות.

יודגש כי כל נטילת אשראי חדש או פריסת אשראי קיים או דחיית תשלומי הלוואות גובות מחיר, לכן יש להשתמש בכלים אלה כדי למנוע החזרת שיקים ולא לשם תשלומים שוטפים, וככל שניתן להמנע מלקחת אשראי נוסף ע"י פריסה של אשראי קיים, או ע"י שימוש בחסכונות (לא פנסיה!) – ברור שעדיף להמנע מלקחת הלוואה נוספת, במיוחד בימים אלו, כאשר העתיד לוט בערפל.

משבר הקורונה יוצר אי וודאות אולם כל החלטה שנקבל תאלץ אותנו להתמודד עם תוצאותיה הרבה לאחר חלוף המשבר, לכן יש לפעול באחריות ובשיקול דעת, בעיקר בעת הזו.

עו"ד אורי מייטליס הוא חבר בקהילת עורכי הדין החברתיים של "דף חדש", עוסק בדיני בנקאות, הוצאה לפועל וחדלות פרעון.

מאמרים נוספים בנושא...

חוב ללא תחתית – חובות וחדלות פירעון בחברה הערבית

מחקר חדש של מרכז אדוה מפנה את הזרקור לבעיית החובות בחברה הערבית בישראל: כלכלת האשראי בישראל הולכת ופורחת, ואיתה צומחים חובות משקי הבית. אך לא כל החובות נבראו שווים: כפי שנבקש להראות במסמך זה, האוכלוסייה הערבית בישראל חשופה יותר למצוקה כלכלית. כך היא נדחקת לנטילת הלוואות מסוכנות בשוק האפור. הלוואות אלה קשורות לא אחת בפשע המאורגן, ומזינות אותו.

קרא עוד »

יישום חוק חדלות פירעון כפגיעה בזכות לקיום מינימלי בכבוד

במלאת חמש שנים לחקיקת חוק חדלות פירעון, נראה כי האופן בו הוא מיושם מרוקן אותו מהבשורה העיקרית שהוא נשא עמו, ופוגע בזכות לקיום בכבוד של חייבים הנאלצים להשתתף בהליך. כל הפרטים במאמר של עו"ד תומר רבינוביץ' מנכ"ל דף חדש ושל אופק חביב, בבלוג של מרכז מינרבה לזכויות האדם

קרא עוד »
דילוג לתוכן